Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Παράγεται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana, το οποίο είναι ενδημικό στη Νότια Αμερική. Η stevia διατίθεται συχνά στην αγορά ως γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά.

Τα οφέλη της Στέβιας

Ένα από τα κύρια οφέλη της στέβια είναι ότι έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Ενώ, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει περίπου 16 θερμίδες, η ίδια ποσότητα στέβια δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Αυτό καθιστά τη στέβια μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της στέβια είναι ότι θεωρείται ασφαλές προϊόν για τους ανθρώπους να το καταναλώνουν. Έχει εγκριθεί από διάφορους ρυθμιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ως ασφαλές πρόσθετο τροφίμων. Ωστόσο, όπως κάθε τρόφιμο ή συστατικό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη στέβια με μέτρο.

Η στέβια είναι επίσης γνωστή για την έντονη γλυκύτητά της. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 250 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα στέβια για να γλυκάνετε το φαγητό ή τα ροφήματά σας.

Χρήση της Στέβιας στο μαγείρεμα και το ψήσιμο

Η στέβια χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκατάστατο της ζάχαρης στη μαγειρική και το ψήσιμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επειδή η στέβια είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες και να τις προσαρμόζετε ανάλογα με τις ανάγκες.

Όταν χρησιμοποιείτε τη στέβια στο ψήσιμο, συχνά συνιστάται να την αναμειγνύετε με μια μικρή ποσότητα ζάχαρης για να επιτύχετε καλύτερη υφή και καστανό χρώμα. Μπορείτε επίσης να βρείτε μείγματα ψησίματος με βάση τη στέβια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στη ζαχαροπλαστική.

Εκτός από τη ζαχαροπλαστική, η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γλυκάνει τον καφέ, το τσάι και άλλα ροφήματα (είτε σε υγρή, είτε σε κρυσταλλική μορφή). Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, όπως ενεργειακές μπάρες και αρωματισμένο νερό.

Είναι καλή εναλλακτική τελικά η στέβια;

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Αντιθέτως, η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στη ζάχαρη για όσους προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων ή να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους (κατάλληλη και για τη δίαιτα DUKAN). Παρόλο που δεν είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης και μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες συνταγές, είναι ένα ασφαλές και ευέλικτο γλυκαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία τροφίμων και ποτών. Αν ψάχνετε για μια πιο υγιεινή επιλογή γλυκαντικού, δοκιμάστε τη στέβια!

Η συνταγή που ήθελες και δεν το ήξερες

Και τώρα ετοιμάσου να δοκιμάσεις τα πιο νόστιμα Soft Cookies με στέβια που φτιάχνονται εύκολα και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν μια πιο υγιεινή επιλογή επιδόρπιου:

Συστατικά:

  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική στέβια 1:1 (ίδια αναλογία με ζάχαρη)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη στέβια μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χτυπήστε μέσα το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Τυλίξτε τη ζύμη σε μπαλάκια, περίπου 1 κουταλιά της σούπας το καθένα, και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Δώστε στη ζύμη το σχήμα που θέλετε
  • Ψήστε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά ή μέχρι οι άκρες τους να πάρουν ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρέστε τα μπισκότα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν στη λαμαρίνα για 5 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Αυτά τα μπισκότα είναι μια νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά μπισκότα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν λιγότερες θερμίδες λόγω της χρήσης στέβια αντί για ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα αγαπημένα σας mix-ins, όπως κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα για επιπλέον γεύση και υφή. Καλή απόλαυση!