Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Παράγεται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana, το οποίο είναι ενδημικό στη Νότια Αμερική. Η stevia διατίθεται συχνά στην αγορά ως γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά.
Τα οφέλη της Στέβιας
Ένα από τα κύρια οφέλη της στέβια είναι ότι έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Ενώ, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει περίπου 16 θερμίδες, η ίδια ποσότητα στέβια δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Αυτό καθιστά τη στέβια μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της στέβια είναι ότι θεωρείται ασφαλές προϊόν για τους ανθρώπους να το καταναλώνουν. Έχει εγκριθεί από διάφορους ρυθμιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ως ασφαλές πρόσθετο τροφίμων. Ωστόσο, όπως κάθε τρόφιμο ή συστατικό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη στέβια με μέτρο.
Η στέβια είναι επίσης γνωστή για την έντονη γλυκύτητά της. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 250 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα στέβια για να γλυκάνετε το φαγητό ή τα ροφήματά σας.
